Semih Yetkin laver catchy hits med laserpræcision og åbner frontlinjen mod popmusikken. Hvis han ikke ender på top 40 om lidt, er jeg en and.

Af Jens Haag

The Voice blev i sin tid oversvømmet af sms’er fra Semih Yetkins fans og venner. Radiostationen lod sig overmande, indrømmede nederlag og spillede derfor Yetkins single i radioen. Jeg har i og for sig svært ved at forstå hvorfor der overhovedet skulle en sms-kampagne til. For lad mig sige det ret ud: Yetkins track-kugler synes at være støbt specifikt til hitlisterne.

Semih Yetkin er en ung rapper fra Charlottenlund. Med en plan, tror jeg: Hitlisterne og radiostationerne skal indtages, om det kræver en hær af fan-sms’er, eller en strategi af uimodståelig popmusik: Yetkin vil se sine radiofjender drevet foran sig, og høre kvindernes suk.

Og med det formål har han smedet sig en smidig sag af en fire-sangs-EP, der indeholder alt det man skal bruge, hvis en sådan plan skal lykkes: Slebne hjertesorger, pumpebas, en rustning af oprigtighed, catchy hooks – og en sang der måske handler en lille smule om stoffer.

Yetkins frontalangreb, det første track på pladen, er titelnummeret ”Skør & Gal”. I modsætning til andre generaler er Semih Yetkin her ude efter at tage fanger – hør det én eneste gang, og du vader resten af dagen rundt som en anden krigsfange og mumler ”Vi bed’re end dem al’!”, til dine venners vage forvirring. ”Skør & Gal” er så mange hooks stablet oven på hinanden at det næsten må være en radiokrigsforbrydelse – men i krig og kærlighed gælder alle kneb. Yetkin er udmærket klar over begge dele. Teksten er habil, om ikke prangende. Men ærlig talt – popmusik er sjældent et spørgsmål om stor litteratur, og Yetkin har et hårdt greb om den kampstil eksempelvis Medina også behersker; ærlig, forståelig lyrik om almene følelser – og et bundsolidt groove. “Skør & Gal” er det helt store artelleriangreb på EP’en.

Næste nummer på pladen er ”Evig Sommer”, og invasionen fortsætter i samme stil; her er hooks, og Yetkins hjertesorg/lykke-veksling er næsten lige så velplaceret og smooth som produktionen. Man besejres. I øvrigt er her også en lille Medina-forstærkning: “Jeg er da ligeglad” i omkvædet.

På tredje nummer aner jeg en vis kamptræthed. ”Hjemløs” er det stille, triste nummer på EP’en. Det giver mening; hvis man har lige så meget kampgejst som Yetkin har på EP’ens første to numre, må man nødvendigvis løbe tør for forsyninger på et tidspunkt. Og Hjemløs er også et godt nummer, men jeg bliver ikke helt overvundet – jeg holder af Yetkins charmerende flabede hjertesmerte-lyrik, men modløsheden her minder mig faretruende om Nik og Jay når de er lidt for en-dag-tilbage-der-er-en-pige-på-en-gynge-der-græder-agtige. Hvad ved jeg, det er et legitimt popstunt, jeg bryder mig bare ikke om det. Men:

EP’ens sidste nummer ”Mary Jane” viser at Yetkin sagtens kan væbne sig med introspektion, eftertænksomhed og lavenergi, uden at det bliver kedeligt. Mary Jane er mindre hooket, mere drævende, mere røgfyldt, næsten lidt rå, i forhold til de tre første numre. Yetkin er ellers mest følsom, men det klæder ham med lidt kant! Indtagelsen af de danske radiofonier kan godt foregå lidt beskidt.

En sidste ting: Jeg er ikke den første, og nok heller ikke den sidste, anmelder, der hæfter sig ved det faktum at Yetkin simpelthen lyder lidt som L.O.C. Men hvor L.O.C. ofte forfaldt til, i mine øre, lidt irriterende selvhøjtidelighed, et grimt sprog og den der ucharmerende ”jeg er en hård middelklasse-rapper”-tendens, lader Yetkin sin rå røst pryde markant sjovere produktioner og et mere moderne sprog.

Når krudtdampen løfter sig, og krigen mod hitlisterne er vundet, så vil jeg helst være på Semih Yetkins side. Med det arsenal af hooks og produktioner Yetkin har, ville alt andet være manglende sejrvilje, og fatalistisk nederlagstrang fra min side.

Hør Semih Yetkins EP “Skør&Gal” på Spotify.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s