Donald Glover har tidligere vist oss at han har talent både som skribent (30 Rock, Atlanta osv.) og som skuespiller (Community, The Martian), men viser nå endelig etter to litt mislykkede forsøk at han er en aldeles utmerket musikker.

Af Jonas Lundbye

Awaken, My Love! Er det tredje albumet til Amerikanske Childish Gambino, og er kanskje det første som virkelig viser at Childish Gambino er verdt å følge med på. Hvor hans første to album besto av underholdende, men tidvis middelmådig Hip Hop, legger han her alt dette fra seg og vender seg heller over til funkens verden. Albumet kommer bare noen uker etter at Childish Gambino, eller Donald Glover som han egentlig heter, ble annonsert som Lando Calrissian i fremtidige Star Wars filmer, og hva føles egentlig mer riktig enn at Landi Calrissian skal bringe oss en gledelig Funk-fest?

Awaken, My Love! er på alle måter ett album som ser nostalgisk til fortiden i sin låtskriving, men de beste nostalgi-album finner det en moderne kontekst for sin inspirasjon. Hvor Kendrick Lamar på sitt mesterverk To Pimp a Butterfly brukte funk soul og jazz for å snakke om afroamerikanerne i dagens USA, vil Gambino simpelthen bruke det til å spre litt glede og litt fest. I en tid hvor verdenssituasjon kan ses i så mye av kunsten, er det forfriskende med et album som føles som det gjerne vil feire livet.

Selv om linjer som ” we will eat you for profit, there is no way to stop it” fra Zombies selvsagt kan gi visse assossiasjoner til den politiske situasjonen for tiden, føles det mer som Gambino nostalgisk og humoristisk vil vi skal tenke tilbake på Voodookulturen. Det kan for eksempel mimres tilbake Screaming Jay Hawkins´ makabre voodoo inspirerte sceneshow fra 50 og 60 tallet. Det er bare ett eksempel på de mange referansepunkter fra pre-hip hopens afroamerikanske musikk.

Selve musikken er full av rytmer og bass-linjer som minner oss om det beste av 60 og 70-tallets funk og soul. Keyboardet er lekent og hopper rundt i alt man kan tenke seg fra 60-tallet og opp i mer moderne synther, men helheten føles allikevel like avslappet og naturlig uansett hvor de forskjellige instrumentene velger å gå.

Til tross for at den alltid holder seg innenfor soul og funk, er albumet godt variert i sine sanger. Have Some Love har potensiale til å være en deilig sommer pop-hit, mens i åpningsnummeret Me and Your Mama befinner vi oss på den dystre side av soul-musikken. Riot er kaotisk og gal på beste måten, mens Baby Boy og The Night Me and Your Mama Met lar deg lene deg tilbake i lenestolen mens du nyter en slurk fra din perfekt tempererte kaffe.

En svakhet som tidvis er merkbar er at Childish Gambino kanskje ikke helt har en stemme som matcher mange av soul-legende han vinker til på albumet, men dette er sjeldent merkbart forbi at han noen ganger unngår de partiene hvor de gamle legendene ville sluppet stemmen virkelig løs.

Albumet kan til tider være litt klumsete, det er ikke alle sangovergangen som flyter helt naturlig og det er i hvert fall en sang (California) hvor komikeren Donald Glover kommer litt for godt fram i forhold til resten av albumet. Det er mulig at Awaken ikke blir ett album som jeg kommer tilbake til for å høre i sin helhet spesielt mye, men det er uten tvil flere spesifike sanger fra albumet som kommer til å spilles gang på gang i lang tid fremover. Awaken, My Love! Er ett album som ikke er så godt veldig mange av sangene på det, men det er allikevel en injeksjon av sprudlende glede, samt ett stort musikalsk fremskritt for den meget lovende Childish Gambino.

Hvem: Childish Gambino
Hvad: Awaken, my love!
Samlet karakter: ★★★★

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s