★★★☆☆☆

At The Drive-In er tilbage efter 16 år. Men er det nu overhovedet en god idé at de er det? Jonas gør status over deres nyeste single, “Governed by Contagions”.

Af Jonas K. Lundbye

”Governed by Contaigions” er den første sangen vi har hørt fra det Texanske Post-Hardcore band, At the Drive-In på 16 år. Den gangen var det i formen av det formidable mesterverk Relationship of Command og det er kanskje en litt høy standard å skulle treffe. I løpet av de 16 årene har det skjedd mye med de forskjellige medlemmene av bandet, og det virker nå som det har det litt vanskelig med å finne tilbake til toppformen de en gang var i.

Da At the Drive-In gikk fra hverandre i 2001, ble medlemmene splittet inn i to nye band. Det ene heter Sparta og var en blek etterligning av skyggen til det som en gang var At the Drive-In, men det andre The Mars Volta, som var ett absolutt fantastisk Psykedelisk progressivt-jazz-rock band, som er en av mine absolutte favoritter gjennom tidene. Følgende skjedde det noe merkelig, Omar Rodriguez-Lopez og Cedric Bixler-Zavala (aka The Mars Volta) brøt i 2012 opp The Mars Volta på grunn av intensiv krangling. Så plutselig rundt 6 måneder senere hadde de to plutselig funnet sammen igjen og under navnet Antemasque, spilt inn ett album med Flea fra The Red Hot Chili Peppers, og vennskapet var vist så helt fint igjen. Det nye prosjektet var et helt brukbart, om tidvis litt kjedelig punk-rock, men som brakte dem ut på turné. Plutselig ble hele turneen avlyst (inkludert en konsert på Roskilde Festivalen, til undertegnedes store skuffelse), uten egentlig noen god forklaring. Kort tid senere fikk vi derimot en forklaring: At the Drive-In var gjenforent. Følgende det så rett før deres store gjenforeningsturne, forlot så Jim Ward bandet, som foruten guttene fra The Mars Volta, var den eneste egentlige kreative drivkraft i bandet, og som gjør at vi nå sitter igjen med The Mars Volta forkledd som ett Post-Hardcore Band. Og Hvordan høres det så egentlig ut? Tja.

Til tross for min elsk for dem, virker mye av problemene til å ligge hos vokalist Cedric og gitarist Omar. Cedric stemme er fortsatt på alle måter en formidabel stemme, problemet er bare at den ligner mer på den stemme han har brukt i The Mars Volta, som er noe penere, og noe renere enn hva han gjorde i de tidligere dager med ATDI, men dessverre så oversettes det ikke så ekstremt godt til det musikalske han har å jobbe med her. Over hos Omer Rodriguez-Lopez (som for øvrig har utgitt 12 soloalbum i løpet av de siste 6 måneder!!!) er problemet i det hele tatt ikke i hans gitarspill, som er høyst kompetent, som alltid, men heller i hans rolle som produsent. Man kan undre seg om han over de siste 16 år har lært seg å produsere litt for godt, og ikke helt husker hvordan ting skal være kaotisk og rått. Lydbildet er rett og slett litt for pent, og det behøver jo ikke å være en negativ ting, men når man prøver å gjenfinne følelsen av å være klemt inn en garasje mens man spiller for 20 mennesker, som for det meste mosh-piter på scenen, så føles det litt feil.

Det er dog ikke helt håpløst, sangen skifter over i noe mer spennende rundt halvveis gjennom, hvor man bedre kan skimte fundamentet til et solid album. Både vokalt, lyrisk og musikalsk høres det nesten litt ut som de trengte en halv sang for å finne inn på det riktig spor igjen, men dessverre så sitter vi allikevel her med kun en halvt solid sang, men som kanskje på neste års album kan bli til noe bedre.

”Governed by Contaigions” føles litt som å spille ett playstation-spill som var suveren på for ti år siden, men har litt glømt hvordan man skal spille. Hvorav våres forrige møte med At the Drive-In, føltes  genuint som en protest, som en gruppe sinte mennesker med noe å si, føles det nye litt mer som noen som spiller sinte, helt uten å vite hvorfor de skal være sinte. Det er en gruppe mennesker som har samlet seg i protest, uten å helt vite akkurat hva de protesterer mot.

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s