Her følger en stærkt ironisk liste over fem sange du godt vidste var med i Shrek, men muligvis lige havde svedt lykkeligt ud et øjeblik.

Af Jens Haag

Jeg ved ikke helt hvad der er med DreamWorks Shrek fra 2001. Særligt ved jeg ikke hvorfor den på internettet har fået en mærkelig og uforståelig revival, i form af både underlige pseudoreligiøse memetekster om Shrek som en anden Jesus og uendelige variationer af filmen på youtube.

Måske er det fordi den udkom lige før den 11. september 2001, og derfor minder os om den korte tid mellem Berlinmurens fald og krigen mod terror, hvor vi faktisk oprigtigt kunne tro på at verden var kedelig og stabil, og at vi blev nødt til at finde på en eller anden tåbelig grøn trold, så vi havde noget at bruge al den tid på.

Under alle omstændigheder er vi, her på Pladegreb, ikke blege for at følge med populærkulturens underlige påfund, og derfor følger her en liste på fem sange, du godt var klar over, var med i Shrek

  1. Smash Mouth – All Star

Man kan næsten ikke sige Smash Mouth uden at sige Shrek. Det elendige ska-punk-band er ikke meget for at indrømme det selv, men sandheden er, at alle der er født efter 1990 ikke husker bandet for andet end deres status som husorkester for Shrek (en status der, utvivlsomt, har gjort Smash Mouth til et ekstremt velhavende middelmådigt ska-punk-orkester).

Den første sang du godt vidste var med i Shrek er således introhittet ”All Star”.

 

 

 

 

  1. Smash Mouth – I’m a believer

Selvom jeg har brugt en anseelig del af mit teenageliv som metalfan – og derfor har diskuteret genrebetegnelser tåkrummende meget – så må jeg faktisk indrømme at jeg ikke har den fjerneste idé om hvad ska-punk egentlig er for en størrelse.

Wikipedia er enormt ubehjælpelig i det her tilfælde og vil kun gå så vidt som til at mene at: ”Ska punk is a fusion music genre that combines ska music and punk rock music.”

Tak Wikipedia.

Smash Mouth er imidlertid klassificeret som ska-punk. Udover at skrive ovennævnte All Star, begik de også et cover af det klassiske The Monkees-nummer ”I’m a believer”. Shrek afsluttes med Smash Mouths cover – og går således fra vugge til grav i selskab med Smash Mouths ulidelige nullerrock. Som at skrige uværgeligt ned i afrgrunden fra start til slut. Værsgo:

 

 

 

 

 

(Gør dig selv en tjeneste, og hør The Monkees noget mindre tåkrummende, og helt ska-punk-løse,  originalversion.)

  1. Counting Crows – Accidentally in Love

Da Shrek 2 udkom i 2004 var Smash Mouth (af dybt uransagelige årsager) ikke at finde på soundtracket. Men producerne var ikke helt villige til at lave en halvironisk film om at løg har flere lag, uden at inkludere i hvert fald én storladen sang fra et forglemmeligt nullerrockband.

Enter Counting Crows!

Det er første gang jeg ser den officielle video til sangen, og jeg hæfter mig ved et par ting:

  • Det er en horribelt skrækindjagende kanin med et hæsligt fipskæg der synger teksten.
  • Fyren i videoen er ekstremt dårlig til basale ting som fx at have et æg i hånden eller at drikke mælk
  • Ligner pigen ikke Cobie Smulders pænt meget?
  • Den kanins fipskæg er seriøst et godt bud på hvorfor Gud har forladt os og vi er fortabte.

 

 

 

  1. Eddie Murphy og Antonio Banderas – Livin’ La Vida Loca

Jeg kan ikke helt komme mig over det faktum, at Shreks udgave af Ricky Martins ”Livin’ La Vida Loca” lidt er det store minoritets-nummer i filmen; latinamerikanske Antonio Banderas (som jeg elsker, uden ironi – han får mig undertiden til at betvivle min heteroseksualitet) og sorte Eddie Murphy får lov at synge et hot and heavy nummer om mystiske og eksotiske kvinder, som får dig til at ”tage tøjet af og danse i regnen” og tror på voodoo. På den anden side ved jeg ikke helt hvad jeg skal gøre med det faktum.

Man kan i det mindste sige, at Mike Myers for en kort stund ikke skal fake den der heftige skotske accent de (i øvrigt i sidste øjeblik) besluttede sig for at Shrek skulle tale med, og bare tie stille.

En anden ting man kan konstatere er, at Antonio Banderas klart må siges at være den dygtigste sanger på heltenes side i den film. Eddie Murphy, wew.

 

  1. Eels – I need some sleep

Jeg vil afslutte denne liste med et oprigtigt godt nummer (selvom Banderas er fantastisk). Og muligvis også et du ikke var helt klar over var med i Shrek. Sorry. Jeg løj.

Mr. E fra Eels har altid haft en plads tæt på mit hjerte. Han forstår at lave spændende rockmusik, som vil noget, og faktisk også formår at være catchy.

Det er således et meget, meget fint øjeblik i Shrek 2, da Shrek, brændende af jalousi, lider af søvnløshed, og kommer til at snage i sin kones dagbog, fra da hun var en lille pige. Eels intime og skrattede synthesizernummer understøtter det øjebliks indestængte følelse af ekstremt mindreværd til perfektion.

 

 

Og således slutter listen over 5 numre du godt vidste var med i Shrek.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s