★★★★★☆

Hvitmalt Gjerde har netop udgivet deres fjerde album på fire år – og det tegner meget lyst for det norske danseorkester, som lyder sprødere og mere fokuseret end nogensinde. Vi gør en lille indsats for at brede dem til Danmark her!

Af Jonas K. Lundbye, groft oversat af Jens Haag

I slutningen af sidste sommer, tog min norske ven mig under armen, og trak mig med til en lille gadefest på Vesterbro – det var noget med et eller andet band han gerne ville se, og jeg tog med, det lød hyggeligt, solen skinnede, temperaturen var behagelig, det var en af den slags sommerdage, der føltes som om den kunne være en af de sidste.

Med hver vores Tuborg stod vi ventede i solen – med præcis stor nok afstand til scenen, til at det ikke var for tæt på, og derfor blev pinligt. Da de unge norske herre, kort tid efter, indtog scenen var det sparsomme publikum også placeret i en ikke-pinligheds-længde fra scenen, men efter de første par sange forduftede længden, og publikummet samlede sig i en solid masse foran scenen, humøret var gevaldigt løftet, og vi havde store smil solidt plantet på ansigterne.

Det pågældende band hedder Hvitmalt Gjerde, og koncerten var deres allerførste gig udenfor Norge.

Dugfriske Våken er Hvitmalt Gjerdes fjerde album på fire år, og klart deres mest selvsikre præstation. Sangene er tightere, lydbilleder mere raffineret og riffene er mere catchy.

Åbningsnummeren ”Fingen” starter med et entusiastisk ”JA”, udbrudt over psykedeliske guitartoner, som brat at vågne fra en god drøm, før sangen for alvor sætter ind som den gode morgen, der følger den gode drøm

Mange af sangene på albummet har en lignende drømmeagtig virkning; man føler sig som medvirkende i en oprigtigt morsom indiefilm.

Hvis Fingen er scenen hvor hovedpersonen vågner og smilende møder dagen, er midternummeret Utenfor scenen hvor karakteren overkommer en konflikt, og filmen lakker mod enden – stadig morsom, men med et lille bittersødt strejf af melankoli. I Lys er hovedpersonen på eventyr; strabadser og konflikt virker frygtelig fjernt, cyklende rundt i solen og det orange lys, som de altid gør i indiefilm.

I sidste nummer Spøkelse kører rulleteksten, publikum rejser sig fra sædderne, og begynder hviskende at diskutere hvor fin en film det var.

På det sidste har jeg haft en groende fornemmelse af, at indie-rockende er en døende genre. De fleste af de store indie-rock-navne er alle, i de seneste år, stødt begyndt at inkludere flere og flere elektroniske elementer i deres sange (hør eksempelvis blot Arcade Fires seneste single).

Dette er naturligvis ikke i sig selv en negativ ting – men når Hvitmalt Gjerde beviser at den minimale rockbesætning – guitar, bas, trommer, vokal – stadig kan skabe en solid fest, så bliver jeg glad. Med inspiration fra alt fra punk til blues til surf-rock (hvem skulle tro det stadig kunne være fedt!) er Våken højest energisk og endda meget dansabel musik.

Selvom der muligvis ikke gøres musikalsk kvantespring hvad angår nytænkning (hverken for genren eller Hvitmalt Gjerde selv), så er det alligevel et frisk pust i det musikalske landskab.

Hvitmalt Gjerde har stadig masser af plads til at udvikle sig, men hvis de holder sig gående, så spår jeg at Våken vil blive husket som et af de første album, hvor de for alvor fandt deres egen stemme, og troede stole på den. Hvitmalt Gjerde viser sig som en flagbærer for organisk, ren, energisk og poppet indie-rock, og hvis det ikke kan få dig til at smile, så er du formodentlig Donald Trump.

Tiden vil vise hvorvidt (og hvordan) Danmark vil tage imod et norsksproget band, men det håber jeg virkelig de gør, for Hvitmalt Gjerde er for dejlige til kun at forblive ekslusivt for nordmænd.

Hvis du har en dårlig dag, så gør dig selv en tjeneste og sæt Hvitmalt Gjerdes nyeste plade på – og hvis du har en god dag, så gør det alligevel.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s