Af Jens Haag

Jeg husker ærlig talt ikke hvornår, eller hvordan, jeg faldt over det aarhusianske band med det iørefaldende navn Abekejser.

Men jeg blev simpelthen suget ind i deres univers, allerede første gang jeg hørte dem.

Det er en særlig verden Abekejser bor i. Den er befolket med dansende aber, en enigmatiske trickster-figur ved navn Sankt Puma, tandhjul, potrygende myreslugere og mayanske mønstre. Og lækker musik.

Lydsiden er world-inspireret jazz, der undertiden syrer klædeligt ud – det virker som en uundgåelighed, når ens totemdyr er en antropromorf primat-hersker.

Den eneste sang Abekejser har på Spotify hedder “St. Puma” – og den er latterligt nice. Læg mærke til, at videoen hedder (Episode 1) – der er mere i vente!

Men det er ikke en helt dækkende eller rammende beskrivelse til de gæve jyders musik. Nogen siger det minder om Flying Lotus, jeg kan ikke helt finde noget anker at fæstne Abekejser til. Det er fedt, uden tvivl, men det lyder mest som sig selv.

Læs også: Bob Dylan-kulten er dødsensfarlig og vil udslette os alle

Jeg så dem i Vega for nylig, hvor de varmede op for rapperen Gonjasufi (der, i modsætning til Abekejser, var en dybt forglemmelig oplevelse, der druknede i støj og ”wrumwrum”-lyde) – de var klart lyspunktet den aften. Der blev spillet tight og opløftende.

fem mand høje er de (i hvert fald i denne inkarnation), en guitarist (med upåklagelige riffs), to synthesizer-jonglører, en mand på trommemaskine og en trommeslager.

”Fuck I spiller godt!” råbte en person i publikummet på stærkt københavnsk. En bølge gik hen over musikerne, der stod midt i mellem to sange, og man mærkede dem næsten rødme.

”Øh, tak,” svarede de på midtjysk, og kastede sig straks ud det næste nummer, der også sad i skabet.

Lige efter koncerten vadede jeg frygtløst op til synthesizer-spilleren, der havde fungeret som talsmand under koncerten. Han sad på hug ved scenen og snakkede med en skægget fan.

”Fedt show!” udbrød jeg og har unægtelig tilegnet mig lidt københavnsk hastighed. ”Kommer der snart en plade?”

”Ja, altså, nok nærmere en EP,” svarede  han forsigtigt. ”Problemet er, at vi skal have lavet en animeret musikvideo, og de tager sgu tid, sådan nogen.”

Læs også: Pladegreb Anbefaling: Lad verden blive nostalgisk og påskestille

Jeg nikkede, samtalen var rundet af. De var ved at rydde op, min tilstedeværelse var invasiv. Jeg fortrak til Vegas rygerum med min, til koncerten indhentede, kammerat. Jeg tændte en Marlboro.

”Det holdt fandme,” sagde han og hjemmerullede en smøg.

Vi faldt i snak med en skægget herre, der røg små cigarer – han lignede ikke helt det typiske publikum til en world-inspireret jazz-koncert: Det viste sig at han spillede i et progressivt metalband.

Min fordom blev totalt gjort til skamme – han havde elsket Abekejser.

Så der stod vi så, tre mand. Med hver sin slags smøg, og hver sin slags musiksmag, og var enige om at Abekejser var tight shit.

Abekejsers musik lader til at eksistere i et lidt underligt krydsfelt. Der er på en eller anden måder et spændende frirum – guitarer, opløftede trommer og synthesizere væver og fletter sig ud og ind af hinanden, flyver højt op, svinger sig op ad træer og igennem tæt bevoksning. Den har øjnene mod himlen, eller det næste træ, den skal dykke uden om, men ikke jorden, eller de tilskuere, der tilfældigvis måtte stå der.

Musikken findes for sin egen skyld, glæden ved den skinner igennem. Den er skabt og spillet, fordi den ikke kunne blive andet. Den er ikke til for et publikums skyld. Det er fedt de er der, men det er ikke essentielt.

Læs også: Pladegreb Anbefaling: Rockens moderne svar på en tremandssofa

Det er glædeligt at vi stod der, vi tre vidt forskellige mennesker. Musikken var gået hen over os, og forenet os et lidt usandsynligt sted.

Jeg håber at flere mennesker får øjnene op for Abekejser. Det fortjener de fandme. Og du, kære læser, af sted til youtube med dig og lyt.

Lige pt er jeg nervøs for at en god fjerdedel af Abekejsers afspilninger er på min regning. Lad os få lavet om det!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s