Ett af de største talent på den norske hip hip scene udvikler sig i nye og spænende retninger med stor succes. Pladegrebs egen nordmand fortæller os hvorfor i sin anmeldelse af Cezinandos tredje plade. 

★★★★★☆

Af Jonas Lundbye

Fra åpningstonene på Noen Ganger og Andre markerer Kristoffer Cezinando Karlsen at han beveger seg inn i ett nytt univers. ”Kom og hold meg fast” åpner Cezinandos forvrengte og leder oss inn i det intime, med naken angst på hvert hjørne.

Cezinando var med sine første to album en av Norges mest lovende rapartister som vant både Urørt i 2016 og Spel

lemannsprisen for beste låtskriver samme år, men nå når vi endelig møter ham på sitt voksne og mest spennende, er

rappen faktisk på vei ut. Selv om spor av Kanye West og Drakes Passionfruit er synlig fra start til ende, er det faktisk heller Frank Ocean og Bon Iver tankene går til samt inspirasjoner fra så uventet hold som Hans Zimmer sitt eminente, orgel-tunge lydspor til 2014 filmen Interstellar. Det synges fortsatt oftere enn ikke i form av rap, men det er i en mykere, mindre spyttende form enn vi har sett ham tidligere.

Kvaliteten på rappen er ennå høy, han viser gang på gang at han er en av Norges beste rappere, med melodi og rytme som er på verdensnivå. Det er og selvsagt takket være hans fantastiske lyrikk hvor han viser seg ikke kun som en fantastisk forteller, men og at han kan skape bedre flyt i tekstene enn de fleste i Skandinavia. Singelen Håper du har plass, som er blant de beste popsangene produsert i Norge de siste ti år, viser dette kanskje best av alt:

 

Jeg har sovet ute før
Da var jeg nærmere den ekte meg
Den langt ifra den perfekte litt defekte meg
Trodde det var Jesus når de vekte meg, men jeg er lett å lure
Hele livet har hele verden vært på meg
Så jeg ga opp og få de til å forstå meg
Jeg kan lage middag, det er det samme for meg
Hva med frossen pytt-i-panne?

 

 

Sangens veksling mellom det små intime og de store bombastiske følelser river meg med på flere plan. Den forteller en rørende historie full av vonde følelser, samtidig som det er fantastisk fengende; det er en sang man konsert vil stå å gråte til samtidig som man ikke kan holde seg fra å synge med.

Hip Hop har lenge syns at det er viktig å ha med andre rappere på sine album, men for Cezinando blir det litt ett mageplask rett før målstreken. På de siste to nummerere på albumet, velger Cezinando plutselig å følge nettopp denne tradisjon i form av Unge Ferrari og Chirag fra Karpe Diem. Det føles merkelig på tampen av ett så selvsikkert album at Cezinando ikke velger å dra det i mål selv. Unge Ferrari kommer ok utav samarbeide i form av gjenkjennelig Unge Ferrari auto-tune, uten at han helt klarer å gjøre noe stort inntrykk. Helt til sist får vi Er dette alt som ellers er en god og triumferende avslutning på albumet, så lenge det ikke er Chirag som er på mikrofonen. Det fremstår nesten pinlig å få inn en erfaren rapper og høre hvor dårlig han høres ut når satt opp ved siden av Cezinando. Det faller flatt både i Chirag sine litt pinlige rim og i at det rett og slett føles helt feil i forhold til resten av albumet. Heldigvis får Cezinando det siste ordet og jeg glømmer fort det litt pinlige feilsteget på ett ellers utmerket album.

 

Jeg kunne kalt ham Norges Frank Ocean eller noe lignende, men det ville føltes som en fornærmelse, for på sitt tredje album viser Cezinando at han er en artist i verdensklasse. Vi ligger i fosterstilling i dusjen med Cezinando gjennom albumet, på godt og ondt, og han synger oss gjennom følelsene sine så godt som få kan.

 

Den plade er ude idag, den 6. Oktober, og Cezinando kan opleves i København på Lille Vega den 23. November.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s