Af Tomas Vlk

Aldrig har der været mere musik derude end nu. Lydbjerget vokser hver eneste dag, og ethvert valg om at lytte til en af dine yndlingssange én gang til tager tiden fra en anden, endnu-ikke-opdaget potentiel favorit, ventende derude et sted. Tanken om, at mængden af produceret musik overstiger mængden af den tid vi har tilbage til at lytte til den, kan mildest talt virke overvældende.

Der er dog lidt hjælp at hente, såfremt ovenstående tanke får dig til at ligge søvnløs. Takket været et af tidens store nyskabelser, nemlig big data, er den store mængde musik i det mindste blevet gjort tilnærmelsesvis overskuelig.

Læs også: “Shape of You” er den eneste troværdige sang Ed Sheeran har skrevet om kærlighed – og intet tyder på det var med vilje

Every Noise at Once er navnet på et projekt, der, gennem algoritmer og data for de samtlige 1.536 genrer der er bogført i Spotifys katalog, har udarbejdet et kort over herlighederne. Nu er ‘overskueligt’ nok ikke ligefrem det første ord man ville tænke på, når man først ser kortet over de farvekodede genrenavne. Men det skal ses i relation til, at dette organiserede virvar af musikkategorier nok er det mest omfattende af sin slags. Og så er det oven i købet interaktivt: når du ser en genre, der har så aparte et navn at du straks tænker, gad vide hvordan det lyder, er en smagsprøve blot et klik væk. Skulle du være mere interesseret i hvilke kunstnere, der ellers gemmer sig under genren, klikker du bare én gang til.

Som forklaret inde på siden, er kortet organiseret langs en x-y akse. Ned ad aksen er mere organisk, opad er mere mekanisk og elektronisk; venstre er fyldigere og mere atmosfærisk, højre er spidst og livligt (Og hvis du leder efter noget bestemt virker go’e gamle ctrl+F selvfølgelig også). Hvem ved, måske finder du en ny favorit inden for indonesisk indie, swamp blues eller vaporwave!

(eller også bliver du straight-up handlingslammet af alle de muligheder, der er, tænker ‘høh, det var da nok sjovt’, lukker fanen hurtigt igen for derefter at krybbe ind til varmen af din favoritsangers velkendte stemme. Bare rolig, jeg dømmer dig i så fald ikke).

Læs også: “Wonky funk”, nostalgi og R’n’B: Sådan her får du det top-nice (en guide med fire trin)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s