Opgradér til Aviator-vision med Ugens anbefaling

Af Asger Husted Nielsen

Nogle gange bliver man introduceret for et stykke musik hvor ens første tanke er ”det her er for groovy, til at være sandt”. Det var dét der skete for mig, da jeg i sommers var nede for at kigge i Beer & Vinyl på Jægersborggade, hvor jeg blev introduceret til Gil Scott-Herons nummer Gun (hvis du ikke kender Scott-Heron, så tjek denne udødelige klassiker ud).  Nummeret er fra albummet Reflections fra 1981 og er nok ikke den afrikansk-amerikanske soul-jazzpoets mest spillede skæring – hvilket der efter min mening straks må laves om på! For det er en smooth og tilbagelænet komposition, som uden tvivl er mere end ét lyt værd.

Som titlen antyder, omhandler nummeret problematikker omkring den amerikanske våbenlov og den dobbeltmoralske mentalitet, som den fordrer blandt den amerikanske befolkning (”When other folks give up theirs, I’ll give up mine”).

Men teksten er dog ikke den primære grund til at nummeret er anbefalingsværdigt. For ifølge Scott-Heron vil det nok ikke være forkert at antage, at revolutionær lyrik og svedige grooves går hånd i hånd, og Gun er et strålende eksempel på, hvor de to ting mødes.

For hvilket groove! Det indeholder et blæserostinat og en koklokke, der gør det svært at sidde stille og det bliver kun bedre når ”the original MC’s” barytonvokal tilføjes. Det er et groove, der, mens nummeret spiller, ændrer ens måde at være i verden på. For man får pludselig følelsen af at være mere tilbagelænet og straight-up ”cool”, end den kolde, mekaniske verden som omgiver os. Giv nummeret et lyt og oplev hvordan du pludselig ser verden med de Aviator-solbriller som Gil Scott-Heron bærer på coveret af albummet.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s