Af Pernille Vingaard Andersen

Jeg har fundet en duet frem fra populærmusikhistorieskuffen, som formentlig vil overraske, eventuelt få dig til at udbryde: ”aarhhh”, eller måske endda inspirere – i hvert fald vil det udvide din horisont for hvad du ellers troede var muligt i musikkens verden.

”Whatzupwitu” – Eddie Murphy feat. Michael Jackson (1993)
Jeg ved det godt. Medmindre du, på mirakuløs vis, allerede kendte denne sang i forvejen, så har du sikkert mange spørgsmål, der presser sig på allerede bare ved at have læst sangens titel, og set hvem der står bag: ””Whatzupwitu”… altså, er det en hyldestsang om wasabi?”, eller: ”What the what!? Eddie Murphy?? Ej nej nej, han er jo skuespiller!”. Men jo, den er altså god nok. ”Whatzupwitu” fra albummet Love’s Alright, der udkom i 1993, er et forsøg på at finde en lidt mere funky måde at sige ”What’s up with you” på. Hvor godt det er lykkedes må så være en individuel vurdering… Og på trods af Eddie Murphys vellykkede karriere som skuespiller (dette er ikke ironisk – jeg er fan!), har han også forsøgt sig som sanger (her er jeg så knapt så meget fan…). Faktisk er ovennævnte album nummer 3 i rækken, men samtidig også det sidste – indtil videre i hvert fald. Måske har dette noget at gøre med, at ”Whatzupwitu” blev kåret som den tredje værste musikvideo nogensinde af MTV’s seere i 1999… av av av.

Læs også: “Shape of You” er den eneste troværdige sang Ed Sheeran har skrevet om kærlighed – og intet tyder på det var med vilje

Måske Michael Jackson herefter blev temmelig glad for, at det kun var Eddie Murphy, der lagde penge i projektet? Nuvel. Sådan set kan Murphy godt synge – men man har bare en lille smule svært ved at tage ham seriøst; i hvert fald lige på det her nummer og tilhørende musikvideo, der kommer til at virke lidt som en joke. Særligt med den karikerede klovn vi møder i starten, som udbryder: ”The elephant is dying!”. Herefter begynder musikken: en blanding af 80’ernes og 90’ernes musikstil med synthesizer og mekaniske trommer (der minder lidt om en intro til et quiz-Tv-program a la ”Hvornår var det nu det var?”), hvorefter en animation af jordkloden på ryggen af fire elefanter, som står ovenpå en skildpadde dukker op. Denne ”jordklode-ovenpå-elefanter-ovenpå-skildpadde”-konstellation har efter sigende en vis symbolsk betydning indenfor hhv. kinesisk, hindu- og indianermytologi, omkring noget med at holde Himlen oppe, så den ikke falder ned. Hvad det så lige har at gøre i denne kontekst er umiddelbart lidt svært at sætte fingeren på. Ikke desto mindre går Murphy herefter, svævende rundt foran en himmelbaggrund med et par smarte solbriller på, i gang med at synge om Jordens bjerge, floder, blomster og Solen, og hvordan mennesket ikke har nogen magt i forhold til disse naturfænomener, men blot er en kreation, som kun kan slå sig selv ihjel. Pludselig dukker Michael Jackson op ud af det blå (bogstaveligt talt) og går i gang med at synge omkvædet:

”Wazup, Wazup, Whatzupwitu?
Wazup, Whatzupwitu?
Whatzupwitu?”

Meget poetisk. Men hvis man nu lige skulle prøve at gå lidt dybere ind i hvad det egentlig er, der foregår i det her nummer og musikvideoen, kunne man blive fristet til at forestille sig, at omkvædet kunne betyde noget i stil med: ”Selvom mennesket er magtesløs i forhold til naturfænomenerne, hvorfor så være sur og ked af det? Smil da lige lidt i stedet” – særligt med de små hjerter med vinger, der samtidig flyver ud af Michael Jacksons hænder. Faktisk er der mange små, farverige animationer, der flyver rundt hele sangen igennem. Udover hjerterne er der nemlig også peacetegn, solsikker, noder, hvide duer, og blomstrede 9-taller, der sværmer rundt. ”9-taller?”, tænker du så måske. Hvis vi igen skal finde symbolik-luppen frem, så har 9-tallet en symbolsk betydning i form af ”fødsel” af ny indsigt. Om det er derfor Murphy har inddraget det her, kan vi jo igen kun gisne om. Animationerne er i hvert fald meget søde.
Men – det er nu lidt svært at få fat i hvad meningen med det hele er. Især hvor Murphy i andet vers begiver sig til at synge:

”We can’t stop this world
Cause’ it’s not our world
We can just
Jackie Chan it up
Even when we’re fallin’
He’s mighty patient
He’s got your number
Beat your disease”

“Jackie Chan it up”? altså hvad mener manden? Anyways. Vores uforståenhed bliver herefter hurtigt distraheret af de mange små Michael Jackson’er, der falder nedad, i takt med at der synges ”He knows you’re fallin’, you’re fallin’, your fallin’”. Der er virkelig en eller anden, der har haft friheden til at lege med massere af effekter i den her video. Det ser i hvert fald ud til, at man har haft det sjovt.

Læs også: Dansk trio udgiver lille kosmisk EP om stjernernes tavshed

Hen imod slutningen går det hele op i en højere enhed, da der dukker et børnekor i skoleuniformer op, som, mens de synger, laver gadedrengehop i en cirkel rundt om de to herrer, mens de farverige animationer fortsat sværmer omkring, og man får næsten lyst til at hoppe og danse med og synge ”laaaa, la la la la laa”, mens Murphy og Jackson freestyler hen over omkvædet om og om igen. Alt er bare liv og glade dage. Til sidst virker det dog til, at Murphy har fået nok af al den lykkeeufori for nu, idet videoen slutter af med, at han sætter sin hånd op for munden af Michael Jackson, der lige en sidste gang når at synge: ”Whatzupwitu?”.

Der er muligvis meget man kunne sidde og tolke ud af alle disse flyvende animationer, sangteksten og børnekorets entré i forhold til budskab med sang og video. Mit umiddelbare bud er dog, at det kan tolkes som et budskab om, at vi skal huske at passe på hinanden og på Jorden, og ellers bare være glade, for ellers vil elefanten (eller elefanterne) dø, og Himlen vil dermed falde ned og Jorden vil… gå under… eller noget. Et politisk budskab eller ej, så er det nu en ret fin sang og musikvideo, som man altså bliver ret glad af at høre og se – især fordi det hele er så mærkeligt og fjollet.

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s